Tijdens lopende procedures wordt er steeds meer gebruik gemaakt van mediation naast de rechtspraak. Vanaf 1 maart 2023 geldt zelfs voor partijen die niet in aanmerking komen voor gefinancierde rechtsbijstand dat zij de eerste 2,5 uur volledig vergoed krijgen. Klinkt aantrekkelijk, maar is dit wel zo voordelig?

Wat houdt mediation naast de rechtspraak nu precies in?

Mediation naast de rechtspraak betekent dat de rechter partijen de mogelijkheid geeft om gezamenlijk tot afspraken te komen, zodat de rechter hier geen uitspraak meer over hoeft te doen. Uiteraard is het goed dat die mogelijkheid wordt geboden, maar de kostbare procedure is inmiddels al opgestart. Hoe mooi zou het zijn als partijen al voordat een gerechtelijke procedure wordt opgestart met een mediator om tafel hebben gezeten en wellicht deze kostbare procedure kan worden voorkomen, waardoor u fors op uw advocaatkosten kan besparen? Mediation kan namelijk in veel situaties en in verschillende rechtsgebieden een waardevol middel zijn om gezamenlijk tot een oplossing ter geschilbeslechting te komen of onderlinge afspraken te maken, die worden vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst.

Meer informatie over mediation?

Aspremont Advocaten is een kantoor dat advocatuur met mediation combineert. Als mediator word ik bij verschillende zaken ingezet om te onderzoeken waar partijen toch nog overeenstemming kunnen bereiken. Meer weten? Neem dan geheel vrijblijvend contact op met onze mediator mevrouw H.L.L. (Leonie) van Eck.